DOKTOR ANDA

ANDA SAKIT PERUK MELAMPAU? BACA NI

  Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pengunjung-pengunjung Journey of Arroushd. . Oke topik hari ini mengenai Gastrik sebab sejak dua menjak ini, Hana banyak betul mendengar mengenai orang mengalami gastrik. . Tapi memang serius lah, kalau gastrik memang mak datuk, memang tak terdaya sangat. Lesu je badan. Kadang-kadang angin satu badan tu sampai naik… Continue reading ANDA SAKIT PERUK MELAMPAU? BACA NI

Rate this:

DOKTOR ANDA

SAYANGI PERUT DAN USUS ANAK ANDA

  Bagi ibu yang menyusukan anak, sebenarnya mereka membekalkan makanan kepada probiotik dengan kandungan prebiotik yang tinggi di dalam susu ibu. Prebiotik pula adalah makanan kepada bakteria probiotik ini.   Subhanallah, Allah dah tunjukkan kepentingan menjaga usus dan perut dari bayi lagi.   Tapi, bila makin membesar, kebanyakkannya tidak suka minum susu. Padahal susu je… Continue reading SAYANGI PERUT DAN USUS ANAK ANDA

Rate this:

DOKTOR ANDA

PETUA DEMAM CAMPAK

  Assalamualaikum, semua follower. . entry sebelum ini Hana dah sharekan tentang demam campakkan. jadi sekarang, Hana akan sharekan tentang petua untuk sesiapa yang sedang mengalami campak. . 1# BANYAK MINUM Untuk mengelakkan dehidrasi tubuh, maka diperlukan pengambilan lebih terhadap cecair. Tujuan lain dari banyak minum air juga untuk melegakan tekak yang gatal akibat batuk.… Continue reading PETUA DEMAM CAMPAK

Rate this:

DOKTOR ANDA

JANGKITAN ROTAVIRUS BOLEH MEMBAWA MAUT JIKA TIDAK DIRAWAT

  Assalamualaikum dan selamat datang kepada semua pengunjung Journey Of Arroushd 🙂 Oke, nak tahu, haritu, Hana bertandang ke rumah jiran. Kebetulan, masa tu anaknya kurang sihat. Asyik muntah-muntah dan cirit – birit. Kesian tengok. Bila ditanya kepada jiran, dy kene keracunan makanan ke? Tuan rumah jawab, dia terkena jangkitan rotavirus…. . Kesian tengok anaknya…rasa… Continue reading JANGKITAN ROTAVIRUS BOLEH MEMBAWA MAUT JIKA TIDAK DIRAWAT

Rate this:

DOKTOR ANDA

PENTINGNYA TAHU JANGKA HAYAT BOTOL SUSU ANAK ANDA

    Tengah bancuh susu anak, entah kenapa tiba-tiba teringat,   “ Eh, berapa lama eh boleh tahan satu botol susu ni…takkan pakai lama-lama?   Pernah tak terfikir benda yang sama? Apa efek bahaya guna botol susu terlampau lama kepada anak-anak? Tahu tak? Rupanya bahaya tau guna botol susu yang dah lebih 3 bulan. Tambah… Continue reading PENTINGNYA TAHU JANGKA HAYAT BOTOL SUSU ANAK ANDA

Rate this:

DOKTOR ANDA

ALERGI SUSU ATAU INTOLERANSI LAKTOSA? KENALI PERBEZAANNYA

Pernahkah anda mendengar istilah “intoleransi laktosa” dan “alergi Susu? Yup, intoleransi laktosa selalu disamakan dengan alergi susu, kerana selain berkaitan dengan susu, keduanya memiliki gejala yang hampir sama. Tetapi sebenarnya, mereka serupa tapi tidak sama.   ‘Jadi apa beza kedua-dua penyakit ini?” Sebelum kita menjawab persoalan ini, kita akan berkenalan dahulu dengan kedua-dua penyakit ini.… Continue reading ALERGI SUSU ATAU INTOLERANSI LAKTOSA? KENALI PERBEZAANNYA

Rate this:

DOKTOR ANDA

MUNTAH BAYI : APA YANG NORMAL, APA YANG TIDAK?????

Assalamualaikum dan Hi semua 😀 bertemu lagi kita dalam entry terbaru ini dan selamat datang kepada pengunjung baru blog ini 🙂 Sepanjang beberapa minggu ini, Hana telah menguruskan perkara baru. Mungkin bagi anda tidak baru, tetapi bagi Hana yang baru masuk dalam dunia keibubapaan dan mengalami situasi ini, makanya hari ini Hana teruja untuk memberi… Continue reading MUNTAH BAYI : APA YANG NORMAL, APA YANG TIDAK?????

Rate this: